fbpx
 
 

Te tudod Valentin nap történetét?

Sokszor hallani, miért kell nekünk, Magyarországon a Valentin napot, vagy ahogyan mi mondjuk a Bálint Napot ünnepelni? De vajon te tudod Valentin nap történetét? 

Egyáltalán miért társul ehhez a naphoz a szerelmesek ünnepe?

Csak egy újabb amerikai felesleges ünnep?
Nos, azon lehet vitatkozni, szükségünk van-e erre a napra, de mi most inkább a történetét szeretnénk felfedezni, Az angol és amerikai kultúra részévé vált. De miért is?

Ki is volt Valentin?

Kiderült, hogy a késő ókorban a Valentin név elég gyakori név volt. Amennyire megállapítható ennyi idő elteltével annyit tudunk, hogy a Valentin-napi Szent Bálint egyike volt annak a két srácnak, akik a harmadik században Rómában hirdették az isteni igét. E kettő fiú közül az egyik mártírhalált halt 269. február 14-én, így lett ez a névadó napja.

Szóval mi köze ennek a fiúnak, vagyis fiúknak, a szerelemhez, az üdvözlőlapokhoz és a túlárazott éttermekhez?

Az igazat megvallva az ég világon semmi. Miután megölték, Valentin maradványai egy ideig San Valentino katakombáiban voltak elhelyezve. Később a Cosmedini Santa Maria katakombákba költöztek (vagy a Terni-i Szent Valentin-bazilikába), ahol sok éven keresztül, zarándokok látogatták őket. Valószínűleg itt tiszteletben nyughelyet találtak volna, ha nem lett volna Chaucer.

Mi köze egy angol középkori költőnek egy római mártírhoz?

Geoffrey Chaucernek semmi köze a római mártírokhoz, de annál több köze van az angol irodalomhoz. Így teremtett kapcsolatot Szent Valentin és a szerelmi ünnepek között. A szerelem és a Valentin-nap közötti első írásos összefüggés a 14. század végén írt költeményében, a Parlement of Foulesban jelenik meg. Úgy tűnik, egyszerűen ő maga találta ki az összefüggést. Ahogyan azt mások is, költői szabadságnak tulajdonította. Bár az is lehetséges, hogy régebbi udvari hagyományokból merítette.

Tehát a Valentin-nap alapvetően kitaláció egy költő tollából azért, hogy rímelő sorokat alkosson?

Nem egészen. Nem sokkal azután, hogy Chaucer megemlítette a szerelmet Valentin-napon, a szerelmesek február 14-én szerelmes verseket kezdtek küldeni egymásnak. (Lehetséges, hogy megelőzték Chaucert is, pontosan nem tudjuk.) Másképp fogalmazva, az emberek több mint 500 éve írnak Valentin-napon szeretteiknek. Még ha nincs is közvetlen kapcsolat a pogány rómaiak által meggyilkolt fiú történetével, de mégis a szerelem hagyományának meghatározó eleme.

Ez Valentin nap története? avagy a szomorú igazság:

A történet bármily szívmelengető is, azt mindenképpen be kell látnunk, hogy ez az ünnep valójában a inkább a különféle iparágak terméke. A kereskedők hasznot húznak belőle – nevezetesen az írószerek, csokoládé, virágok és ékszerek. Évente dollármilliárdokat költenek a szerelmesek ezekre az árucikkekre, még azokban az országokban is, ahol a nyugati ünnepeket rossz szemmel nézik vagy törvényen kívül helyezik. Évről-évre nő a Valentin-napi ajándékok száma, sajnos Valentin nap története elvész az ajándékok és a sok felesleges giccs között.